Špičák – ten u Krásného Lesa (Petrovice)

Špičák je takové skoro běžné pojmenování čehokoli – hory, vrchu, zubu, budovy. Proto název dnešního článku/výletu obsahuje i přiblížení toho, kam se dnes vypravíme. Jde o kopec nad obcí Krásný Les v Ústeckém kraji, na jehož vrcholu nalezneme kamenný kříž, který pravděpodobně prochází doposud obnovou.

obloha i rozhled do krajiny prostě čaruje 🙂

Sice se zde na stránkách „coronavirovému“ blázinci, ale tento výlet je opravdu poplatný právě této době. Není to turisticky „profláklé“ místo, nehlídá jej Policie, cestou teď ani jindy se nepotkáte s mnoho lidmi, cítíte se naprosto svobodní i uvolnění, můžete se nabažit volnými výhledy do krajiny a to vše kousek od dálnice D8 a opravdu ždibíček  od hranic s Německem.

…cesta vede i pod dálnicí D8

Naší trasou protnete naučnou stezku Zapomenuté pohraničí, která je sama o sobě 20 km dlouhá a začíná na Děčínském Sněžníku a končí v nedalekém Adolfově. Reportáž z celé trasy plánujeme někdy příště, nicméně je třeba uvést, že v té části, kde jsme se pohybovali, byly informační tabule ve skvělé, udržované formě, a popisy na nich naprosto vyčerpávající. Už se těšíme!

informační tabule NS Zapomenuté pohraničí

Nás však na tomto malém, doporučovaném úseku ještě překvapilo, co jsme cestou dokázali „nacvakat“ za fotografie a nafilmovat do výletního videoklipu. Ač celé trase dominují křížky, kříže, Boží muka, tedy sakrální památky, když se trefíte do oblohy s blankytně až kýčovitou modrou, budete mile překvapeni, jaké fotky jako amatéři ulovíte s motivem přírody.

vrcholový kamenný kříž na Špičáku

Trasa je naprosto pohodová, na vrchol Špičáku hravě dosáhne i člověk trpící závratěmi, takže i on se pokochá kamenným křížem a výhledem do krajiny. Nás cestou mimo jiné pobavila přítomnost sněhu, který zde při okolní teplotách nad 15°C vydržel (do 5.4.2020). Ale příroda zde předvádí i jiná kouzla. Asi 20 minut jsme se dívali na akci poštolky při lovu. Byla to opravdu skvělá podívaná.

Shrnující informace

  • převýšení 197 m
  • délka trasy cca. 7 km
  • typ trasy okruh
  • náklady 0 Kč
  • otevřeno non-stop
  • vrchol přístupný i pro lidi se závratěmi

Doplňující informace:

Tak užívejte zdravého vzduchu, podívejte se dál než do monitoru počítače a aktivně si odpočiňte. Další tip vám zase přidáme :).

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice Ústecký kraj, Videotrasa se štítky , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.