Majestátný Bramberk je rozhlednou na křižovatce

To jsme prostě museli vidět! Tam jsme prostě museli být! Tam jsme prostě museli přijít! A to nejen kvůli podobě se zde již popsanou rozhlednou Bismarck. Jde o další rozhlednu v tzv. Maxovském hřbetu (hřebenu, chcete-li). Za dobrého počasí rozhledna poskytuje opravdu velmi nádherné výhledy do okolní krajiny zejména Jizerských hor a lze samozřejmě shlédnout i Krkonoše.

Jak jsme zjistili, nejlepším výchozím, i cílovým místem je koupaliště. Obzvláště v letních měsících, kdy ručička teploměru překročí 24 °C ve stínu. Schladit se, vydat se do kopečků, a zase do koupálka skočit je k nezaplacení, prostě balzámek a pokud to tak absolvujete, jde opravdu o očistu těla i duše.

celkový pohled na rozhlednu Bramberk
  • Naše trasa byla jasná, je uvedena níže v odkazu (závěrečném shrnutí). Krom klidu v lesích u vrchu Krásný a Jindřichova (očista ducha) jsme viděli rozhlednu Bramberk a z ní potom překrásnou českou krajinu. Rozhledna je doslova na křížení turistických tras, takže záleží na vás, odkud k ní přijdete. Přálo nám počasí a to náramně. Občerstvit se přímo u rozhledny lze, a když jsme viděli porci obchodně označeného Bramberáku (bramboráku), ve třech jsme si na ní pochutnali.
pohled na rozhlednu Bramberk a stejnojmennou chatu

Potom jsme se tichem lesa vydali k barokní soše sv. Františka z Assisi (její kopii), jejíž originál měl docela zajímavý osud. Studánka v Lučanech nám dala napít, kříž Barbory Jägerové nám potěšil oko a návrat na koupaliště po celé této trase zase osvěžil o očistil tělo. Byl to parádní den s trasou, která se dá absolvovat za každého počasí. Koupání bylo však vítaným bonusem!

Shrnující informace

  • převýšení 229 m
  • délka trasy cca. 8 km (měřeno osobním přístrojem)
  • typ trasy okruh
  • náklady a provozní doba dle odkazu na ceník (bez koupaliště a občerstvení)

Doplňující informace:

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO Jizerské hory, Liberecký kraj se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.