Rozhledna Slovanka – dáma co má to své NEJ….

Dnes se podíváme do Libereckého kraje, na tzv. Maxovský hřbet, kde najdeme mnoho zajímavého. Krom v nadpisu zmíněné dámy v letech i křížovou cestu, nebo i studánku. Prostě hned tři zajímavůstky k vidění doslova na pětníku.

mapa okolí rozhledny Slovanka

Křížová cesta má vyústění u rozhledny Slovanka, která jak se na vrchu dozvíme, má to své NEJ. Jde o nejstarší dochovanou kovovou rozhlednu v ČR. A je to zatraceně znát, ta fortelná práce našich předků. Žádné rohože z nějakého čínského plechu, ale nýty, litina, ocel….. I při mé prostorově výrazné postavě se rozhledna ani nehla :).

informační tabule o rozhledně Slovanka

Jsou různé cesty, jak dosáhnout vrcholu. To v turistice platí dvojnásob. Takže můžete zvolit částečnou autoturistiku a zaparkovat na parkovišti a cca. 200 m do kopce dojít. Můžete si udělat kroužek, kde zahrnete zmíněnou Křížovou cestu a studánku, nebo rozhledna Slovanka může být vaším bodem zastavení na nějaké delší trase, je to jen na vás, nicméně rozhodně Slovanka by neměla na seznamu vámi navštívených míst chybět.

Pro rodinu s dítětem v kočárku doporučujeme zaparkovat na parkovišti vlevo od bodu 6 námi doporučované trasy. Na vršku u rozhledny vás čeká možnost občerstvení a to doslova za jakéhokoli počasí – tedy pokud naše vláda nezakáže. Tak co říkáte přátelé, vyrazíte?

Shrnující informace

  • převýšení 120 m
  • délka trasy cca. 3 km (měřeno osobním přístrojem)
  • typ trasy okruh
  • náklady 0 Kč (vstupné, občerstvení nezapočítáno)
  • otevřeno non-stop

Doplňující informace:

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO Jizerské hory, Liberecký kraj, Výlet s kočárkem se štítky , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.