Cesta pěti vyhlídek

Vyhlídky nad Libverdou, jak se oficiálně jmenuje trasa pouze po vyhlídkách, je námi rozšířena o návštěvu bývalého františkánského kláštera v Hejnicích a vlastních lázní Libverda. Však také je celou cestu na co se dívat a odkud se dívat, když jsou pro vás připraveny patery vyhlídky na kopcích mezi městem Hejnice a obcí Lázně Libverda.

Svou cestu jsme započali na parkovišti, které je pro nás startem a cílem více jak 12 km trasy nádhernou přírodou Jizerských hor. Podívali jsme se na „Hájníkova kohouta“ a nabrali směr do centra obce Lázně Libverda. Ač oficiální trasa popisuje jinou posloupnost, my jsme zamířili (kvůli načasování přestávky na oběd) k „Libverdským pramenům“.

dobrý duch Muhu

Následně jsme si vsadili „Pekelské sázky“ a šup na chvilku do lesa k „Dobrému duchu MUHU“. Potom nás čekal zmiňovaný oběd a s plným žaludkem jsme sestoupili z výšin po schodech do centra obce Lázně Libverda, kde jsme navštívili právě ony lázně i přilehlý park.

schody do nebe, nebo k Obřímu sudu?

Naším dalším cílem bylo město Hejnice a jeho bývalý františkánský klášter s bohatou historií a samozřejmě i pohnutou minulostí. Je až neuvěřitelné, co se díky vůli a péči z ruiny opět dalo doslova vykřesat po té, co tuto budovu užíval minulý, předrevoluční režim.

bývalý františkánský klášter v Hejnicích
interiér bývalého kláštera v Hejnicích

Potom nás již čekala poslední vyhlídka – „Hejnická Madona“ a návrat k místu parkování. Cestou k madoně nás svou čistotou uchvátila říčka Smědá, i malebnost města Hejnice. Vzhledem k tomu, že je toho dost, co jsme minuli, co jsme vynechali (např. muzeum horolezectví), určitě se sem ještě vrátíme! Je tu krásná příroda, klid, milí lidé a zdravé povětří.

Shrnující informace

Doplňující informace:

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO Jizerské hory, Liberecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.