Kunratice u Cvikova – mezi skálami a sklem

Dnes se spolu podíváme do Libereckého kraje, konkrétně do obce Kunratice u Cvikova, kde žije něco kolem 600 obyvatel. Jde o malebnou vísku, která je obklopena turistickými přírodními zajímavosti a jedním uměle tvořeným výletním cílem, ale k tomu se dostaneme. Kdo na těchto stránkách již něco přečetl ví, že zde se chodí cestou necestou :). Ani tento výlet nebude výjimkou.

Socha byla zhotovena v roce 1882 na památku císaře Josefa II., který tuto ves navštívil.

Doporučuji zaparkovat na vyznačeném místě doporučované trasy. Odtamtud se vydat do slepé cesty, která končí v bodě 2, tolik obdivovanou Skálou smrti. Cestou budete mít možnost podívat se do tří jeskyní (ač jsou na mapě vyznačeny pouze dvě) a pokochat se vlnící se říčkou Svitávkou. Když dojdete ke skále, můžete se posadit, pokochat se reliéfy rytíře a děvčete. Až při psaní tohoto článku vím, jak to bylo s onou pověstí a vy samozřejmě o to ve shrnutí článku také nepřijdete. Dcera mlynáře byla asi první parašutistka :).

kolem Skály smrti se vlní říčka Svitávka

Mě u Skály smrti čekalo fajn překvapení v podobě dvou dam se kterými jsem se dal do hovoru. Jejich pejsek na mne žárlil, když mne směřovaly ještě na neplánované, o to překvapivější zastavení. Jde o onen zmíněný, uměle budovaný cíl výletů, ale rozhodně je na co se podívat a proč se tam zastavit.

obydlí ve skále, dnes jeskyně, ty jsou zde všudypřítomné

Potom se od Skály smrti musíme vrátit kolem místa, kde parkujeme, a vydáme se na další zelenou. Ta nás dovede opět k říčce Svitávce a dalším jeskyním. Dvě z nich si zabrali trampové, resp. vlastník pozemku. Podmínky vstupu na tento pozemek pro desperády a pistolníky zněl jasně a protože jsem býval také aktivní tramp, a vím, o čem to je……

T.O. Zelené údolí v Kunraticích u Cvikova

Dalším zastavením je lidová tvořivost, která se zhmotnila v reliéfu Slunce. Toto jsem málem minul, ale protože jsem věděl, že to tam musí být, malinký kousek jsem se musel vrátit, abych si to „cvaknul“. A potom jsem pokračoval dle plánované trasy. Pozor: mezi body 7 a 8 doporučené trasy vede polní cesta, která není na mapě vyznačena, ale přepnutí do leteckého pohledu vás ujistí, že si nevymýšlím :).

lidově vytvořený reliéf Slunce

A potom vracečka a směr do středu obce Kunratice u Cvikova, kde naproti kostela je sklárna (což byl onen tip zmíněných dam). Na těchto stránkách neděláme reklamu komerčním aktivitám, její jméno neuvedu, nicméně když tam dorazíte, kolem sklárny se nachází „skleněná zahrada“. Ačkoli jste na soukromém pozemku, můžete si fotit a odpočívat do libosti. Pokud byste se však chtěli podívat pod ruce sklářům a skutečně vidět, jak se to dělá, musíte v pracovní dny a zaplatíte. Což se dozvíte samozřejmě v souhrnu informací.

Křišťálová zahrada v Kunraticích u Cvikova

Celý okruh pokud to vezmete přes pole má něco kolem 10 km. Začátek tohoto okruhu je takový kamenný – skála, skalní obydlí (jeskyně), reliéf ve skále. Závěr, pokud se podíváte do zahrady u sklárny je sice v kontrastu se zelení přírody, šedi skal a bublající Svitávce, nicméně si myslím, že k tomuto výletu jednoznačně patří. Takže fajn zážitek v Kunraticích u Cvikova.

Shrnující informace

  • převýšení 228 m
  • délka trasy cca. 10 km (měřeno osobním přístrojem)
  • typ trasy okruh
  • náklady 0 Kč (vstupné a návštěvní řád)
  • otevřeno non-stop mimo sklárnu (vstupné a návštěvní řád sklárny)

Doplňující informace:

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice Liberecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.