Tiské stěny jinak než je znáte

Skály nad obcí Tisá mají dvě strany mince. Jednu tu komerční, s průvodci, kasami, tiskovinami, návody, tištěnými pohledy, přívalem turistů, a tu druhou – zdarma, s klidem, horolezci po skalami, nebo na jejich vrcholech. Záleží, na co máte momentální náladu. My vám nabídneme ten druhý, klidný pohled na pískovcové skály, ale z nich i na ty, co si zvolili tu komerční část.

vidíte tam ty turisty? 🙂 Tak si dejte plné rozlišení….

Bude to rozhodně dobrodružnější výprava, která počítá s orientací v terénu, ale budete odměněni nádhernými pohledy na komerční část Tiských stěn, stejně jako rozhledem do krajiny a na nádheru neprochozených pískovcových stěn. I když vás vedeme mimo jakékoli cesty, cestička používaná horolezci je viditelně prošlapaná, pro běžného turistu zcela normálně přístupná a vzhledem k tomu, že se celou dobu pohybujte na „desce“/“plošině“, i lidé trpící závratěmi mají možnost se podívat do krajiny a klidně být vzdálení od „bodu zlomu“ 5/10/15/30 m, prostě v takové vzdálenosti, v jaké jim samotným to vyhovuje. Tento benefit „komerční“ Tiské stěny NEMAJÍ.

na hraně nekomerční části Tiských skal

Pozorně se podívejte na náš doporučený plán trasy. Žádná cestička na mapě tam značena není a přesto tam je. Věřte nám. A potom stačí jít po hraně skal, posedět si, kochat se, nechat si čechrat vlasy větrem, fotit skály atp. Snažte se prostě držet námi vyznačených bodů i přesto, jak plánovač tras v tomto případě mimo oficiální cesty nezafungoval.

skalní útvar Doga, horolezci jsou zváni, turista obdivuje 🙂

Čeká vás nádherných 10 km s minimálním převýšením, nicméně díky tomu, že jdete mimo oficiální cesty, na kočárek to není. Čeká vás (dokud budete na hřbetu skal) naprostý klid a pohoda. Žádní běsniví samovýrobci dřeva, žádní cyklisté…Prostě přírodní, nekomerční zóna s horolezci, kteří to „mají“ jako turisté „stejně“. Příroda a skály, soustředění na krásu.

oka pro horolezce jsou zde všudypřítomná (v pozadí Doga)

Až se vrátíte na oficiální pěšiny a stezky, počítejte s provozem cyklistů jako s auty na Pražské magistrále. Jim se také líbí, že toho dost ujedou (je to tu rovinka), mnohdy si udělají i více koleček, ale to co uvidíte vy, o tom ani netuší. Že to jde tak luxusně projít a něco vidět. Oni vidí jen ten les….

a ještě dál od Dogy. No prostě zajděte se podívat….

Shrnující informace

  • převýšení 25 m (měřeno osobním přístrojem)
  • délka trasy cca. 10 km (měřeno osobním přístrojem)
  • typ trasy okruh
  • náklady 0 Kč
  • otevřeno non-stop
  • hrana skal přístupná i pro lidi se závratěmi

Doplňující informace:

Postupujte od bodu k bodu, nic jiného nesledujte!

Již několikrát jsme vám ukázali, že i neznačené cesty mají potenciál vám nabídnout nečekané. Toto je další z těchto cest. Užijte si ji. Je nejvyšší čas, modříny se začínají zelenat 🙂

 

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO Labské pískovce, Ústecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.