Hned tři skvosty kousek od silnice

Jsou cíle, které by člověk rád viděl, ale jako na potvoru k nim nevede žádná turistická cesta. Jsou cíle, které ještě k tomu jsou v poli, na rovině, žádná panoramata, jen silnice….. Když toto překonáte a řeknete si, že vlastně při cestě autem je kam si odskočit, protáhnout záda a nohy, přeostřit na jinou vzdálenost a vnímat jinou barvu, než je šeď asfaltu, máme pro vás tip.

Ty cíle vlastně máme pro Vás celkem tři. Kamenná slunce u obce Hejnice, a bývalou cihelnu doslova tamtéž. A potom přestavovaný, nicméně původně románský kostel v obci Libčeves. Všechny tři tyto destinace mají svůj půvab a šarm. Začněme však právě u prvně zmíněných Kamenných sluncí.

Kamenná slunce jsou geologický útvar, stejně tak jako Konojedské bochníčky, nebo „profláklá“ Panská skála v obci Prácheň. Jde prostě o trochu jinou vyvřelinu, jak popisuje informační tabule na tomto místě přítomná. Krom tabule tam naleznete i místo k posezení, abyste si dali nějaké to nealko, nebo se zakousli do sváči.

pozůstatky staré cihelny

Coby kamenem dohodil od Kamenných sluncí se nachází stará zaniklá zchátralá cihelna. Je ukryta v nedalekém lesíčku, který ve slunných dnes spíš připomíná oázu ve vyprahlé poušti. Této cihelně se dostanete doslova na dosah a můžete uvažovat nad tím, co a k čemu sloužilo a kde se vlastně pálily či sušily cihly. Je na co se dívat.

celkový pohled na kostel

Pokud jedete od Slaného na Most a vezmete to po silnici 249, jako třetí zastavení můžete mít obec Libčeves, kde se můžete pokochat jedním hodně starým kostelem. Kostel Stětí sv. Jana Křtitele je původně románský kostel (třeba jako rotunda sv. Jiří na Řípu), který má rozhodně co nabídnout. My jsme u něj bohužel zastavili v sobotu, takže jsme interiéry neviděli, ale i z venku má rozhodně co nabídnout.

detailní záběr okna věže kostela

V bezprostřední blízkosti tohoto zajímavého kostela jsou přítomny hned dva udržované pomníky. Dále v obci Libčeves můžete vidět i zříceninu zámku. Na to, že poblíž námi popisovaných míst nevedou žádné turistické trasy, je opravdu na co se dívat, pokud zde budete projíždět autem. Vystupte, a udělejte něco pro sebe. Hned budete o těchto místech více vědět.

Shrnující informace

  • Kamenná slunce a cihelna (200 m od silnice, převýšení 0)
  • po příjezdu do Libčevsi je kostel od parkoviště vzdálen 30 m
  • typ trasy kousek od silnice
  • náklady 0 Kč
  • otevřeno non-stop , jinak dle bohoslužeb kostela Stětí sv. Jana Křtitele

Doplňující informace:

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO České středohoří, Kousek od silnice, Ústecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.