Helfenburk – zřícenina hradu nedaleko Úštěka

Helfenburk, který se nachází kousek od města Úštěk, je zřícenina hradu ze 14. století. Byl postaven, resp. naposledy přestavěn v gotickém slohu. Původní hrad byl totiž dřevěný. Od roku 1964 je veden jako národní kulturní památka a krom státu na jeho údržbě participují i různé spolky a sdružení.

zdi hradu jsou opravdu impozantní

Hrad Helfenburk se majestátně tyčí nad údolím a z jeho hlavní věže je vidět do širokého dalekého okolí. Tato věž je otevřena pro návštěvníky pouze o víkendu, takže vám vřele doporučujeme tento výlet naplánovat jako víkendový. Poznat Helfenburk a nevystoupat si na jeho věž a neporozhlédnout se, by bylo opravdu škoda.

hlavní věž hradu Helfenburk je přístupná pouze o víkendech

Na Helfenburku je krom výhledu fascinující i dobrý technický stav obvodových zdí. Na rozdíl od hlavního hradního jádra jsou opravdu v kondici. Asi byl kladen veliký důraz na jejich bytelnost při výstavbě, aby lidé z hradu byli chráněni před případnými nájezdníky či dobyvateli. Zajímavostí určitě také je, že za zdmi tohoto hradu se nakrátko skrývaly klenoty, relikvie a knihy z pražského chrámu sv. Víta

pohled do nitra hradu

Námi doporučovaná trasa vám umožní podívat se a vyfotografovat si Helfenburk z mnoha stran. Pokud byste se chtěli na Helfenburk vydat s kočárky, lze to, ale to bychom doporučili žlutou trasu od autobusové zastávky mezi Úštěkem a Tetčíněvesí.

jedno z vnitřních zákoutí hradu Helfenburk

A nezapomeňte vlézt i do skalní štěrbiny 🙂 Děcka to rády určitě dají 🙂

Shrnující informace

  • převýšení 163 m
  • délka trasy cca. 6 km
  • typ trasy okruh
  • náklady vstupné na rozhlednu, jinak 0 Kč
  • otevřeno non-stop, rozhledna pouze víkendy

Doplňující informace:

Na těchto stránkách naleznete jen skromně fotografií. Další publikujeme na našem Instagram účtě, případná videa na YouTube kanále. Staňte se našimi sledujícími (Instagram) nebo odběrateli (YouTube) a již vám nic z míst, která jsme navštívili, neunikne. S námi budete vždy v obraze.

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice Ústecký kraj se štítky , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.