Pod skalami i na vršcích kousek od České Kamenice

Mnohdy (pro nás vždy) je jen cesta cíl. Prostě se hýbat a nemusí být na trase žádné lákadlo pro turisty v podobě stánku se suvenýry, občerstvovnou, nebo informačním střediskem. Jde o to se cournout lesem, a podívat se na to, co vytvořila příroda, potažmo naši předci. Kochat se v zeleni a na čerstvém vzduchu, kde nevedou „turistické dálnice“. O tom dnešní vycházka je!

jeden z pohledů na Českou Kamenici z vyhlídky Jehla – aneb když mobil nestačí 🙂

Na tuto vycházku si rozhodně připravte fotoaparát (mobil na skvělou krajinářskou fotografii je nedostatečný) a pokud se rozhodnete jít na tento výlet v letních měsících, kdy počasí bude vybízet i ke koupání, zkuste i místní koupaliště. Je skvělé!

koupaliště v České Kamenici

Jako výchozí bod je parkoviště právě u koupaliště v České Kamenici. A potom se bude stoupat, a stoupat a stoupat. Za krásnými přírodními scénériemi a sakrálními památkami našich předků. Po žluté se dostaneme k vyhlídce Žába a Ponorka. Ponorka byla v době, kdy jsme tam byli taková zarostlejší, ale nám to vůbec nevadilo. Borový les i jehličí krásně vonělo, tak co bychom věšeli hlavu. Vyhlídka Tell-Platte nám to bohatě vynahradila (zkoumali jsme tam i materiál zábradlí – z čeho je, resp. čím je ošetřeno) a pokračovali jsme ke kapličce a Bratrským oltářům.

celkový pohled na lesní zákoutí s Bratrskými oltáři

Prošli jsme se údolím pod skalami a odbočili jsme (bod 6), abychom se svážní cestou vraceli zpět kolem Nechutné věže. Tato cesta nás vrátila na značenou turistikou, kterou jsme využili k vystoupání na Jehlu, kde je opravdu široko-daleký výhled do krajiny. Díváte se skutečně z holého místa a ve výhledu vám nic nebrání.

snímek „pocitovka“ pořízený cestou

A cestou zpět jsme se podivovali nad pozůstatkem stožáru střeleckého terče. Jde o zvlášní „monument“ zasazený do této krajiny a jen jsme si říkali odkud kam a s čím se střílelo, takto nedaleko města Česká Kamenice. Výlet to byl parádní.

pozůstatek střeleckého stožáru v České Kamenici

Shrnující informace

  • převýšení 264 m
  • délka trasy cca. 5 km
  • typ trasy okruh, v části náročné stoupání
  • náklady 0 Kč, pokud nepůjdete na koupaliště
  • otevřeno non-stop, koupaliště dle provozní doby

Doplňující informace:

Zítra se podíváme za uměním do přírody, aneb jak naši současníci vyzdobili les. Přidávejte se k nám jako sledující na našem Instagramu i na našem YouTube kanálu. Tam nahodile publikujeme více multimediálního materiálu, než na tomto webu.

Tak ahoj, přátelé turisté……!

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO Lužické hory, Ústecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.