Brniště – aneb když se zdobí les

Nenápadná obec Brniště v Libereckém kraji pomalu a jistě sází na turistický ruch. I přesto (možná právě proto), že v ní žije okolo 1.300 obyvatel, jde o progresivní vísku co se vybavenosti, i lákadly pro návštěvníky týče. No považte – střelnice, amfiteátr, bylinková zahrádka, naučná stezka a nově i reliéfy ve skalách od sezvaných umělců.

pohled na obec Brniště

Někoho toto dílo pobuřovalo, všudypřítomní ochránci všeho sdělovali přes média, že vrypy ve skalách od starých povozů jsou cenné a zajímavé (možná zajímavější), než novodobě vyrobené reliéfy a umělecká díly na skalách. Názor na to dělil nejen Brniště, ale i republiku, když se o tomto počinu psalo v celostátních tiskovinách.

cestou naučnou stezkou…posezení

My osobně vidíme přínosnější jak vybudovanou naučnou stezku, tak i vyrobené reliéfy ve skalách. Myslíme si, že jako my se dnes díváme na všelijaké skalní kapličky a reliéfy, i naši následovníci jednou v Brništi budou obdivovat zmíněné dílo ve skalách. Zastupitelé to demokraticky schválili, tak vše spatřilo světlo světa. Myslíme si, že i když se jedná o „komerční novodobé lákadlo“, obci to pomůže v návštěvnosti, ve známosti, v atraktivnosti atp.

okrášlený pískovec v Brništi

Naše doporučená trasa však začíná v centru obce a jde se po naučné stezce kolem rybníků, mlýna a krom informačních tabulí je celá stezka tu a tam doplněna vodnickou tématikou vyrobenou ze dřeva. Je co si číst, na co se dívat a čím se kochat. Hastrmanskou naučnou stezkou dojdeme dle doporučené trasy až k silnici se zahrádkou paní Zdislavy, abychom následně u bodu 9 odbočili ke zmíněným reliéfům. Tento úsek, mezi body 9-12 je pro sportovní kočárek horší, jinak se vše, s kočárkem sportovního typu, dá absolvovat.

i takto se da vyzdobit doposud jen volný kámen v lese

Potom nás už čekají dřevěné sochy, bylinkový zahrádka a amfiteátr. Každopádně je celý výlet nabytý informacemi a novými vědomostmi, procházkou v malebné vesničce a neposlední řadě absolvování návštěvy umělecké výstavy pod širým nebem.

Shrnující informace

  • převýšení 53 m
  • délka trasy cca. 7,5 km
  • typ trasy okruh
  • náklady 0 Kč
  • otevřeno non-stop

Doplňující informace:

Zítra se podíváme si odskočíme jen Kousek od silnice, těšíte se? Přidávejte se k nám jako sledující na našem Instagramu i na našem YouTube kanálu. Tam nahodile publikujeme více multimediálního materiálu, než na tomto webu.

Zase zítra, páček shledáček 🙂

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice Liberecký kraj, Výlet s kočárkem se štítky , , , , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.