Za rozhlednou roku 2018 – za princeznou Růženkou

Tak tu máme další den a s ním další pozvánku na výlet. A jde opravdu o výlet, který bude zařazen do mnoha kategorií, třeba i proto, že jej zvládne sportovní kočárek a u řídítek trošku fyzicky zdatnější jedinec.

Rozhledna roku 2018 – její výsost Růženka 🙂

Růženku, v roce 2018 nově dokončenou rozhlednu, naleznete v katastru obce Růžová. Než byla dostavěna, obyvatele obce, ale i celé Děčínsko rozdělovala na dva tábory, které se dohadovaly až tak moc, že se nevědělo, zda Růženka vůbec vznikne, nebo ne. Dnes už jitření pro a proti nálad rozhledna nevyvolává a myslíme si, že jsou všichni rádi, že ji tam mají.

Mimo jiné i díky jmenovaným se můžete Růženkou kochat

My jsme tam byli celkem asi pětkrát. Poprvé den po otevření (nevyhledáváme masové akce), kdy tam u stolů byly ještě zbytky piva, zem byla jak se patří ušlapaná, oheň doutnal a z trávy byla cítit mastnota od vuřtů. Inu, akce to byla asi řádná. Potom jsme se tam vraceli se svými známými a Růženka se nám tak stala jakousi oblíbenou rozhlednou.

Na tuto rozhlednu vyleze každý, komu dovolí zdravotní stav, či závratě, vystoupat po schodech se zábradlím do prvního patra panelového domu. I proto se Růženka stala vyhledávanou atrakcí. Nejen novátorskou koncepcí vyhlídky, ale i přístupností pro všechny druhy turistů si získala široké publikum svých příznivců.

Nedaleko vyhlídky je i stejnojmenná studánka z roku 1834 nacházející se nedaleko rozvalin bývalého hostince Hubertus je pozůstatkem zaniklé obce Nová Víska. Voda není pitná. Cestou po námi doporučované trase si určitě zazvoňte i u zvoničky Růženka a poseďte chvilku.

Poutníče, zastav se, a zazvoň si na zvoničku…..

Jak jsme tam byli často, vždy jsme prozkoumali ještě něco navíc až můžeme směle tvrdit, že v Růžové známe každý patník. Dnešní, námi doporučované trasa i s kočárkem je cca. 2 km od Startu po bod 4 mapy s návratem do cíle. Celková doporučované trasa má však cca. 7,5 km a ta již pro kočárek tak úplně není.

Smírčí kříž v Růžové

Každopádně všichni mohou po Růžové nachodit další kilometry, pokud se půjdou podívat na mlýn/dům Růžová a jiné, na mapě uvedené atrakce, kterých má tato obec, vzhledem ke své velikosti dost a dost a v mnohém dokáže překvapit.

Shrnující informace

  • převýšení 55 (k bodu 4) / 157 m (celý okruh)
  • délka trasy 2 (k bodu 4) / 7,5 km (celý okruh)
  • typ trasy okruh
  • náklady 0 Kč
  • otevřeno non-stop

Doplňující informace:

Jak je u nás zvykem nebudeme zde detailně popisovat co jsme viděli, dáme sem jen málo fotografií (některé na náš Instagram) abyste viděli, že nejsme plagiátoři a místo navštívili, vyjmenujeme hlavní body co musíte vidět, doporučíme trasu a to je vše, abychom vás navnadili obléknout se do turistického a jít si to tam prohlédnout.

Tak fajn výlet a zítra zase u našeho dalšího tipu na výlet – ten bude „Kousek od silnice“.

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO Labské pískovce, Ústecký kraj, Výlet s kočárkem se štítky , , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.