Andělská procházka Hamrem na Jezeře

Každá procházka je skvělá, a leckterý turista ví, že právě i jen ta cesta, je cíl. I kdyby šel jen tak lesem a neviděl pomníček, zajímavost, atrakci, skalní útvar. Prostě pro turistu je cílem hlavně si někam vyšlápnout a na chvilku splynout s přírodou. Jenže v Hamře na Jezeře je vše jinak. Tam nebudete vědět co dřív.

tri buky Hamr

Tři buky cestou na zříceninu hradu Děvín

Hamerské jezero, resp. jeho pláž, je filmovým místem, kde se procházel pan Marvan coby revizor pražských elektrických drah Anděl ve filmu Dovolená s Andělem. Tuto pláž ovšem uvidíme na protějším břehu, my se dnes vydáváme na jiná místa než ta filmová a myslíme si, že taktéž nebudeme společně litovat.

Výhled ze zříceniny hradu Děvín

Po zelené se projdeme kolem jezera, abychom se napojili na červenou, která nás dovede ke zřícenině hradu Děvín, z něhož je krásný výhled do okolí. Potom si to kolem panoramatického navigátoru v přístřešku pod Děvínem střihneme ke skalnímu masivu Široký kámen, skalnímu divadlu a kolem vyhlídky U divadla k pomníku Antonína Sochora.

pomník genmjr. Sochora…..byla to náhoda?

Jako neúnavní turisté se vydáme na Stohánek, což je další zřícenina stejnojmenného hradu, jehož původní stavební materiál – dřevo je nenávratně pryč, ale famózní kamenná podsada se samozřejmě dochovala. Odtud si to namíříme pod Kozí hřbet, kde se můžeme kochat dalšími skalními útvary. Černý rybník nám pro dnešek výčet hlavních míst ukončí.

….klídek a pohoda u jezera….

Na těchto stránkách neděláme reklamu podnikům a zařízením, která jsme navštívili, což nebudeme dělat ani nyní, jen chceme podotknout, že jsme u cíle cesty prošli skrz zahradu, u jejíhož plotu byla reklama na čerstvé zákusky a kávu, a poseděli u výjimečného dortíku. Pan majitel sdělil, že se zde peče ze dne na den a vše je čerstvé. Byla to opravdu lahoda s výhledem na jezero, a protože jsme výhledů do krajiny neměli dost, objednali jsme si ještě nealkoholický nápoj, který byl taktéž výjimečně a zvláštně servírován. Potom nezbylo, než se rozloučit. Ale byl to opravdu skvělý den!

majestátný Široký kámen

Do Hamru na Jezeře se taktéž ještě vrátíme, jeho turistický/zajímavostní potenciál jsme tímto výletem rozhodně nevyčerpali a toto kouzelné místo má opravdu ještě mnoho cílů  k nabídnutí, a navíc ten dort…… 🙂

Shrnující informace

  • převýšení 262 m
  • délka trasy cca. 12 km
  • typ trasy okruh
  • náklady parkovné, jinak 0 Kč
  • otevřeno non-stop
  • nedoporučujeme navštívit v letní koupací sezóně

Doplňující informace:

Vidíte, jak moc věcí z tohoto výletu je popsáno na WiKipedii? Když se do toho začtete, rozhodně už nebudete na nic čekat a na námi popsaná místa se vypravíte. Více fotografií než zde publikujeme, naleznete na našem Instgram profilu, staňte se jeho sledujícími a nic vám z našich tipů na výlet neunikne.

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice Liberecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.