Jetřichovice – Křížový vrch – Kamenný úvoz

Kdyby měl Národní park České Švýcarsko své hlavní město, byly by to bezesporu Jetřichovice. Z nich se dá naplánovat opravdu veliké množství výletů, různě dlouhých, různě náročných, různě zajímavých. Dnes vás na jeden z nich vezmeme.

Tento kříž váš přivítá na začátku vaší cesty

Námi doporučená trasa nejenže povede hezkou přírodou (ovšem, i zde se začalo se tu kácet kvůli kůrovci), ale uvidíte mnohá dílka našich předků. Začneme na parkovišti u obnoveného Greislerova kříže. Vydáme se směrem k Jetřichovicím ale potom zabočíme a mineme je, abych dosáhli bodu kde je kříž Frahlochkreuz (bod 5). Cestou si všimněte, jaký průraz musel být udělán ve skále, abyste se po silnici ke Kostelní stezce dostali. Kostelní stezka rozhodně není pro lidi trpící závratěmi, pod bodem 6 lze sejít ze silnice a pod elektrickým vedením se napojit na kostelní stezku bez jakýchkoli problémů i pro ty, co srázy nezvládají.

Na bodě 7 vás přivítá po výšlapu malebná kaplička od které se vydáte směrem na Křížový vrch. Pokud budete dostatečně všímaví, u jedné „občerstvovny“ kterou budete míjet objevíte i hrob „neznámého alkoholika“ a jiné bizarnosti.  Nicméně na Křížovém vrchu si budete moci sednout na lavičku pod modřín a kochat se výhled do krajiny – České i Německé zcela oproštěni od vtípků civilizace pod vámi. Pohled je to impozantní.

Mnohdy na procházkách narazíte i na tyto bizarnosti 🙂 Najdete jej?

Odpočinutí si odskočíme k trpaslíkům na jejich skálu a po krátkém návratu zamíříme k Pavlininu údolí (jindy si ho projdeme celé) abychom následně odbočili k zajímavosti s názvem „Tesaná cesta“. Inu, naši předci neměli počítače, nehráli hry, nebyli na Facebooku a přesto, že si svítili petrolejem či pryskyřicí (měli kratší dny než my), dokázali toho vytvořit mnoho. Třeba Kamenný úvoz se svou kapličkou je toho příkladem. Do tohoto úvozu rozhodně nedoporučujeme vstupovat za deště, nebo dokonce za přívalových děšťů. Kamenný úvoz se změní v Kamenný okap a dokážete si představit, co by to všechno mohlo obnášet.

Lavička nabízí posezení nejen turistům, ale i fotografům čekajícím na dobré světlo

No a nezbývá než dojít zpět na parkoviště a vychutnat si vše to, co jste právě absolvovali. Zážitků z této cesty budete mít mnoho a to třeba právě proto, že nejde o oficiálně značenou turistickou dálnici, ale cestu pro opravdové fajnšmekry.

Shrnující informace:

  • převýšení 228 m 🙂
  • délka trasy cca. 6 km
  • typ trasy je okruh
  • náklady 0 Kč
  • non-stop 🙂

Doplňující informace:

Tak se hezky bavte a v den vydání tohoto článku přibydou i na našem Instagramovém účtu další obrázky z cesty, kterou jsme absolvovali a doporučujeme vám ji taktéž.  Sledujte jej, stejně jako naši Facebook stránku. Nicméně ani tam nepublikujeme vše, abyste i vy mohli být překvapeni, až se na cestu vydáte.

Tak „ahoj“ turisté, zase zítra 🙂

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice NP České Švýcarsko, Ústecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.